O paraglajdingu u Crnoj Gori

Crna Gora, kao brzo razvijajuća turistička destinacija, pored svoje očuvane divlje prirode i neotkrivenih ljepota, nudi i mnogobrojne vanjske aktivnosti, privlačeći sve veći broj turista.

Pored očaravajuće prirode, ova mala kompaktna zemlja nudi i odlične preduslove za razvijanje avanturističkih sportova, kao nerazdvoji dio aktivnog odmora, koji postaje sve popularniji širom svijeta.

Jedan od tih sportova, za koji je Crna Gora kao stovrena je upravo i paraglajding, koji je vremenom postao jedan od najtraženijih adrenalinskih aktivnosti.

Dostupnost, sigurnost i neopisivi doživljaji odlikuju ovu disciplinu, dok sama destinacija pruža idealne uslove za njenu turističku popuralizaciju kao i profesionalno bavljenje ovim sportom. Evo i zašto:

Atraktivna destinacija

Poletanje sa bilo koje tačke u Crnoj Gori je doživlaj koji se doživotno pamti, jer ljepota njene uzbudljive prirode ostavlja bez daha! Brzi prelazi iz dolina na planine, koje karakretišu ovu zemlju, nacionalni parkovi, jezera i rijeke, čine jednistven ambijent “upakovan” u relativno malom prostoru, čiji se dijelovi mogu obuhvatiti u veću sliku jedino posmatrajući iz vazduha. Lagano “jedrenje” crnogorskim nebom, omogućava fantastične poglede, od beskonačnog plavog horizonta, preko priobalnih drevih gradova, do reljefnih planinskih vrhova, što zajedno sa adrenalinom i uzbuđenjem čine paraglajding nezaboravim iskustvom koje svako mora da proba bar jednom u životu. Sama disciplina je dostupna svakom ko poželi da doživi nove emocije i promijeni perspektivu, jer se smatra jednom od najbezbednijih vazdušnih sportova, iako spada u ekstremne. Stručni kadar, koji iza sebe ima veliko iskustvo i znanje, odgovarajuća oprema i prateće informacije su uvijek na raspolaganju svima zainteresovanima za ovaj vid razonode.

Geografski položaj

Savršen geografski položaj i saobraćajna dostupnost zejedno sa prirodnim bogatstvom, čine Crnu Goru idelanu destinaciju koja omogućava doživlaj u cjelovitosti, kombinujući odmor sa aktivnostima u očuvanoj prirodi. Smještena na jugu Mediterana, putem dva aerodroma povezana je sa skoro svim evropskim gradovima, dostupna morskim putem kao i saobraćajnicama iz svih oklolnih zemalja, što omogućava ne samo ljetovanje širom zemlje, nego i brze posjete turista sa ciljem da istraže nove predele i dožive vikend avanture. S' toga, paraglajding kao jedan od sportova za koji nije protrebno izdvojiti puno vrijemena, a omogućava doživljaj intenzivnih emocija koje se pamte dugo, je idealan izbor jer pruža nezaboravno iskutsvo. Priobalni gradovi su zaštićeni planinama koje se spajaju sa morem, pa svaki let paraglajderom omogućava širok vidokrug, obojen jarkim bojama Mediterana, dok planinska područja prepliću rijeke i jezera čija ljepota obogaćuje ovo iskustvo.

Klimatski uslovi

Pored povolje nadmorske visine i geografskog položaja, Crna Gora ima odlične klimatske uslove što je vrlo povoljno za  bavljenje vanjskim aktivnostima tokom čitave godine, te je zbog toga svrstavaju u jednu od vodećih destinacija na Mediteranu. Mirko klima, na koju utiče velika vodena površina Jadranskog mora, omogućava brzu promijenu vremenskih uslova, što paraglajderima znatno olakšava organizaciju samog sporta. Suva i blaga ljeta i kišovite zime sa relativno visokim temperaturama i slabim padavinama u priobalnim djelovima, odlično služe ovoj sportskoj disciplini, te pružaju pogodne uslove ne samo za razonodu, nego i za učenje paraglajdinga. Kombinacija vjetrova i relativno mala količina padavina, koja je ranomjerno raspoređena po mjesecima, takođe idu u prilog ovoj vazdušnoj disciplini, svrstavajući Crnu Goru u jednu od povoljnijih destinacija za paraglajding.